Deklarationsdags: Nyheter, datum och avdrag

Nyheter

Alla kan deklarera digitalt från och med 16 mars.

Du vet väl att du löpande under året kan se på ”Mina sidor” hos Skatteverket hur mycket lön och avdragen skatt arbetsgivaren rapporterat in respektive månad? Precis som i fjol så får du INTE några kontrolluppgifter från din arbetsgivare.

Den årliga skatten på bostadsuppskov har slopats!

Har du sålt en bostad mellan 2015-2019 och inte begärt uppskov av reavinstskatten så kanske det är lönsamt att ompröva de här årens deklarationer.


Datum

16 mars: Det går att deklarera elektroniskt.

30 mars: Sista dagen att deklarera för att få återbäring i april, men då får man inte ha gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen.

3 maj: Sista dagen för att lämna in deklarationer för privatpersoner med eller utan näringsverksamhet. För att undvika räntekostnad på kvarskatten så ska den betalas in.

15 juni: Anlitar man en redovisningsbyrå så har de sökt anstånd. Då är detta sista dagen att lämna in deklarationen elektroniskt.

3-6 augusti: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring om du lämnat in deklarationen efter 3 maj.

12 november: Kvarskatten ska vara betald.


De 5 vanligaste avdragen

Ränteavdrag
Du får en skattereduktion på 30 % av den ränta du betalat på lån under året, upp till 100.000 kr. Över 100.000 kr är avdraget 21 %. Ränta på studielån får inte dras av. Ränteavdraget är förtryckt på deklarationsblanketten men det är bra att kontrollera att det stämmer. Har alla långivare rapporterat in?
För att få en skattereduktion så gäller det att betala in tillräckligt med skatt så reduktionen fås. Om lånet står på två personer så går det att skriva över en del av räntan till den andra personen.

ROT & RUT
Kontrollera att hantverkaren begärt rätt avdrag. Maxbeloppet är 50 000 kr för ROT & RUT tillsammans – detta är också förtryckt. Även här går det att skriva över en del av ROT (om partner är delägare i fastigheten) eller RUT till den som betalt in tillräckligt med skatt.

Bostadsförsäljning
Här är det lätt att göra fel. Ett tips är att läsa på Skatteverket vad som är tillåtet att dra av för att beräkna reavinsten vid en fastighetsförsäljning. Fr.o.m. 2020 så är räntan vid uppskov av skatten slopad. Kan det vara läge att begära uppskov?

Pensionssparande
Om du helt saknar tjänstepension i din anställning av tjänst så har du rätt till avdrag av eget pensionssparande. Det gäller även dig som har näringsverksamhet.

Resor till och från arbetet
Du får som tidigare år göra avdrag för resor till och från arbetet med bil om det överstiger 11.000 kr. Dock med en förutsättning att du tjänar mer än två timmar på att åka egen bil i stället för att åka kollektivtrafik. Om du åker kollektivt så måste även den kostnaden överstiga 11.000 kr/året innan du får göra avdrag.

Övriga avdrag
Det finns flera avdrag att göra. Gå in på Skatteverket och Avdragslexikon och titta om det finns något som passar dig. Har du en fråga så kontakta oss direkt så hjälper vi till!

Denna webbplats använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs Integritetspolicyn.