Dags att starta eget företag?

Grattis till dig som slutat skolan, tagit studenten eller examen! Några av er funderar säkert på att starta eget företag och därför har vi svarat på några vanliga frågor.

Dags att starta eget företag? Vi på 3vlig redovisning kan hjälpa till!

Är enskild firma eller aktiebolag bäst för mig?
Frågan kräver lite kunskap om bland annat skattefrågor och det beror också på hur verksamheten kommer att se ut. Därför är det bäst att fråga någon med erfarenhet och kunskap, till exempel en redovisningskonsult eller en revisor.

Vad kommer banken att fråga efter?
En affärsplan med en budget! Detta frågar de flesta banker efter även om du bara vill öppna ett företagskonto.

Vad är en affärsplan och hur gör jag en sådan?
En affärsplan är en utarbetad plan för hur företaget är tänkt att fungera:

 • Vilken målgrupp ska jag nå?
 • Finns min produkt eller tjänst redan på marknaden?
 • Vad tar andra betalt för detta?
 • Vad behöver jag för att kunna starta företaget?
 • Hur ser mitt nätverk ut?
 • Hur når jag ut till kunder?
 • Hur kommer jag att ta betalt, faktura, Swish, kort, kontant?
 • Hur finansierar jag starten av företaget?
 • En budget ska också finnas med.


Måste jag ha en budget? Hur gör jag en sådan?
Ja, detta behövs för att göra en ordentlig affärsplan och banken kräver oftast en sådan. Ta bland annat reda på detta:

 • Vilka intäkter räknar jag med att få?
 • Vad har jag för kostnader?
 • Vad vill jag tjäna?


Även här kan det vara bra att ta kontakt med en redovisningskonsult eller revisor för att få allt rätt. Det kan också vara bra att rådfråga någon med erfarenhet av det som ditt företag ska hålla på med.

Måste jag ha tillstånd för den verksamhet jag tänker starta?
Det finns branscher där tillstånd krävs. Det gäller exempelvis för: hantering av livsmedel, transporter, djurhållning, servering av mat och dryck.

Vilket pris ska jag sätta på min produkt eller tjänst?
Först måste du ta reda på hur mycket det kostar att tillverka din produkt. Finns det kostnader runt omkring såsom utgifter för lokal, transporter, anställda? Vilken vinst vill jag ha? Hur mycket vill jag tjäna?

Får jag välja vilket namn jag vill?
Det beror på. Har du en enskild firma får du självklart använda ditt eget namn. Har du ett aktiebolag måste namnet godkännas hos Bolagsverket. För att skydda varumärket (så att ingen annan kan använda det inom Sverige) måste en ansökan genomföras hos Patent- och registreringsverket. Vid uppstart av ett aktiebolag så kan det vara bra att ha några olika förslag på namn.

Måste jag betala något själv?
Ja, till ett aktiebolag måste egna pengar till aktiekapitalet finnas. Idag så är det lägsta beloppet 25 000 kronor. I en enskild firma finns det inget krav på eget kapital men pengar behövs för att starta verksamheten. Det är inte troligt att man får låna pengar av banken för detta.

Hur ska bokföringen skötas?
I bokföringslagen så står det att bokföring ska ske så snart som möjligt. I praktiken gör man kanske det en gång veckan genom att fakturera, betala fakturor som inkommit och bokför transaktioner. Det är viktigt att bokföringen blir rätt eftersom det har betydelse när man ska deklarera moms och senare vid inkomstdeklaration.

Vad är moms?
Moms heter egentligen mervärdesskatt. Nästa allt du köper som företagare får du dra av momsen på och allt du säljer måste du lägga på moms. Mellanskillnaden måste du betala in eller få tillbaka från Skatteverket. (Du lägger på 25 % moms på det du säljer och din kund betalar in detta till dig).

Vad är ett bokslut?
För en enskild företagare så är det en sammanställning av intäkter och kostnader (vad som sålts och vad som köpts). Intäkter och kostnader ska även justeras så att de hamnar på det år som de tillhör. Detta för att underlaget till inkomstdeklarationens NE-bilaga ska bli rätt.

Har du ett aktiebolag ska ett bokslut och en årsredovisnings göras. Det är ungefär samma sak som för en enskild firma men i ett aktiebolag finns lite andra saker att tänka på. Årsredovisningen är en offentlig handling som ska skickas in till Bolagsverket. Då den är uppbyggd på ett särskilt sätt så bör man ta hjälp av en redovisningskonsult för att allt ska bli rätt.

Hur deklarerar jag?
Driver du en enskild firma så måste du göra en NE-bilaga till din vanliga inkomstdeklaration. Har du ett aktiebolag så är det en egen deklaration. Det finns många skatteregler att ta hänsyn till så det är verkligen bra att ta hjälp av en redovisningskonsult.

Jag vill starta en verksamhet med en kompis. Vad ska jag tänka på då?
Det är viktigt att prata igenom hur ni vill ha det, så att ni är överens. Sedan rekommenderar vi att avtal skrivs så att vänskapen består om ni senare inte vill ha företag tillsammans. För detta bör en jurist anlitas.

Detta är en del av de saker som behöver tänkas igenom innan start av företag. Hjälp finns hos exempel Nyföretagarcentrum, som ska finnas i alla kommuner eller andra organisationer som vill hjälpa nya företag att komma i gång. Vilka som ska kontaktas beror på vilken verksamhet som är tänkt.

För hjälp med att starta ett företag eller med bokföring är det bra att i första hand kontakta en redovisningskonsult. Behovet av revisor sker först när företaget blivit lite större, där vissa regler finns. Vi hjälper gärna till med ditt företagande! Har du frågor så kontakta oss direkt så hjälper vi till.

Denna webbplats använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs Integritetspolicyn.